4 Mayıs 2015 Pazartesi

CHEESECAKE TABANLI İRMİK TATLISI

                   
                          
                   

Herşey yağmurlu bir pazar günü ,basit bir irmik tatlısı yapmak için mutfağa girmemle başladı :)))) derken evde azar azar bulunan speculoos ve pettit beurre lerle taban yapmaya karar verdim.tabanı yapıp buz dolabına attım ve tatlıyı pişirirken üzerine karamel sos yapmak geldi aklıma.aslında sarp efe çikola sosu tercih ederdi ama elimde çikola sos olmayınca karamellisini denemek için gün doğdu.her zaman kendime iş çıkarmayı sevmişimdir :))) 

                        

Bu sırada aynı anda fotoğraf çekimlerinde ne giydirmeliyim derken ,file bademleri uygun gördüm.

Hadi başlayalım...

NE GEREKLİ;
(Tabanı için) 
Speculoos yerine 2 paket burçak bisküvisi olabilir yada sadece pettite beurre le de yapabilirsiniz.
1 yemek kaşığı dolusu tereyağ

(Kreması için)
1 lt süt
8 yemek kaşığı şeker
8 yemek kaşığı irmik
125 gr marcarpone ( olmasa 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ) 
Bir vanilya özütü ( toz vanilyada da olur) 

(Karamel sosu için)
1 çay bardağı + 2 yemek kaşığı şeker
1, çay bardağı su
1 tepeleme tatlı kaşığı nişasta
1 su bardağı su

(Dekor için )
Yeteri kadar file badem

                         

NASIL YAPIYORUZ;
(Taban)
*bisküvilerimizi rondodan geçirip erittiğimiz tereyağıyla karıştırdıktan sonra kelepçeli kalıbımızın dibine el yordamıyla taban oluşturup buz dolabına bırakıyoruz.
(Krema)
*Tenceremizi ocağa alıp sütü,şekeri,irmiği ekliyoruz
*eğer vanilya özütü kullanacaksak ; vanilyayı boydan boya yarıp bıçağın ucuyla içini sıyırıp kremaya ekliyoruz.toz vanilya kullanacaksanız kremanız kıvam aldıktan sonra ekleyin.
*kremamız yoğunlaşıp kıvam aldıktan sonra ocaktan alıp tereyağını ekliyoruz
*oluşturduğumuz tabanın üzerine kremamızı döküp ılıdıktan sonra buz dolabında soğumaya bırakıyoruz.
(Karamel sos)
*şekeri küçük bir tencereye döküp kısık ateşte eriyip kahverengi olana kadar pişiriyoruz.
*1,5çay bardağı suyu dikkatlice döküyoruz ( şeker katılaşacak panik olmayın tekrar erir :) 
*nişastayı 1 su bardağı suda eritiyoruz ve tencereye ilave ediyoruz.
*karamel sosumuz kıvam alana kadar pişiriyoruz.ortalama 10 dk içinde hazır olacaktır.

                          
   
*karameli bir kavanoza koyup ihtiyaç oldukça; pastalara dondurmalara sos olarak kullanabilirsiniz.
*file bademi yanmaz tavada biraz kavurup kullanınca çıtır ve leziz oluyor

                                

       
     
    



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ziyaretiniz için teşekkürler ..