10 Nisan 2020 Cuma

RİSOTTO ! (TAVUKLU VE MANTARLI)





    Nişastansını salmış lapa kıvamında bir pilav.. Pirinci görmeye alışık olduğunuz halinden biraz uzak. Hatayın keşkekini bayılarak yiyenlere bu görüntü absürt gelmeyecektir. Sizi temin ederim çok leziz. Damakları şımartacak. Yapım aşaması biraz emekli. Bizim yaptığımız gibi kapağını kapat, kısık ateşte pişsin değil.Orta ateşte karıştıra karıştıra, pirincin şiştiğini göre göre pişiriyorsunuz. 

      Aslında önemli olan “risotto pirinci” kullanmak ama baldo pirinçle de olur. Basmati pirinci kullanmayın. Bize gerekli olan pirinç türü lapa olmaya meyilli nişastalı bir pirinç. İtalyanların baldosu yoktuysa demek :) 
     risotto da kullanmamız gereken 3 temel malzeme; mutlaka parmesan peyniri,soğan ve tavuk suyu. Tavuksuz mantarsız olur ama diğerleri olmadan olmaz. 

NELER GEREKLİ
1 büyük boy soğan
2 parça tavuk göğsü
30 gr kadar tereyağ
250 gr (1 su bardağı) risotto pirinci yada baldo pirinç
150 gr mantar (kahverengi mantar gerek görüntü olarak gerek lezzet olarak daha güzel) 
150ml crème fraîche yada sıvı kremada olur
600 ml tavuk suyu belki biraz daha fazla 
4 yk dolusu parmesan peyniri.
*orjinal tarifte 15 ml beyaz şarap var, ben kullanmadım.
Damak zevkinize göre tuz. 
Baharat olarak karabiber ve muskat çok yakıştırıyorum.

NASIL YAPIYORUZ
*soğanı yemeklik doğrayın ve tereyağını ekleyip şeffaflaşana kadar pişirin
*küçük küçük doğradığınız tavukları ekleyin ve rengi dönene kadar karıştıra karıştıra kavurun
*pirinci (yıkamadan) ekleyin biraz karıştırıp -kullanacaklar için bu aşamada beyaz şarap ekleniyor- karıştırarak pirincin iyice çekmesini sağlayın
*ardından temizlediğiniz ve istediğiniz büyüklükte doğradığınız mantarları ekleyip yine bir kaç tur karıştırın 
*şimdi artık yavaş yavaş tavuk suyunu ekleye ekleye pirinci şişirmeye geldi. Yarımşar su bardağı kadar ekleyip pirinçler iyice suyunu çekince yeniden ekleyin. Taa ki pirinçleriniz yumuşacık olana kadar. Ben şarap kullanmadığım için 600ml den fazla tavuk suyu kullandım. 
*pirinçler yumuşayınca crème fraîche i ve parmesan peynirini de ekleyip, damak zevkinize göre tuzunu ve bahatatlarını atın. 1dk kadar karıştıştırıp ocaktan alın. 

***sıcak sıcak servis yapın, beklemeyi sevmez
***maydonoz da kullanabilirsiniz. O zaman mantarlarla birlikte ekliyorsunuz. 

İnstagramda beni evdekimadamm olarak bulabilirsiniz.
Umarım yapar ve beğenirsiniz. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ziyaretiniz için teşekkürler ..