14 Nisan 2020 Salı

ÇITIR ÇITIR EL AÇMASI BÖREK (Pırasalı ve ıspanaklı)






   Herkese selam 
   Hemen önden yazayım, çok çok kolay bir börek. Asla gözünüzde büyütmeyin. Daha önce hiç hamur işi yapmamış biriyseniz dahi, kolayca yapabileceğinize inanıyorum. Halk arasında çarşaf böreği de denen bu böreğin yorucu olmaması adına organize olmak önemli. Mesela iç malzemesini akşamdan hazırlarsanız geriye sadece hamurla uğraşmak kalıyor. Yaptığınıza değecek, eğer yorulursanız her şeye değecek bir börek. 

   Vereceğim ölçüde 2 büyük bir küçük tepsi börek çıkıyor. Yalnız siz bir tepsi olsun isterseniz 1,5 sb suya 3-4 sb un olarak hamurunuzu yoğurabilirsiniz.  İç malzemesinde de neler kullanmak istediğiniz tamamen size kalmış.

   Gelelim benim nasıl yaptığıma 

   NELER GEREKLİ
İç malzemesi için
*2 büyük pırasa 
*600-650gr ıspanak
*1 tatlı kaşığı biber salçası
*tuz,karabiber, acı-tatlı kırmızı biber (opsiyonel)
*istediğiniz peynir

Hamuru için
*3 sb su (700-750ml arası)
*1 kg un
*2 çk tuz

Aralarına sürmek için
150gr tereyağ
1sb na yakın zeytin yağı
Sadece zeytin yağı da kullanabilirsiniz

NASIL YAPIYORUZ
Yapmaya hamurundan başlayalım
*tüm malzemeleri yoğurup streç folyoyla hava almayacak şekilde dinlenmeye bırakalım. Hamur dinlenirse kolay açılır. Dinlenmyen hamuru açmakta zorlanırsınız, sizi yorar ve yaptığınız iş keyiften çok işkenceye döner. 2 saate kadar yolu var. Dinlensin dinlenebileği kadar. Minimum yarım saat.
*pırasaları ince ince doğrayıp büyük bir tavaya alın (sonrasında bu tavaya ıspanakları ekleyeceğiz) çok az z.yağı ve salçayla hafif yumuşayana kadar kavurun ve baharatlarını ekleyin. 
*tavayı ocaktan alıp doğradığınız ıspanakları içine dahil edip karıştırın. Pırasanın ve tavanın sıcağıyla ıspanaklar biraz solacak. 

Şimdi gelelim güzelce dinlenmiş hamurumuzu açmaya.
Aralarına sürecek olduğumuz tereyağını eritip zeytin yağıyla karıştırıp bir kaba alalım. Yada sadece zeytin yağı. 
Hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapın ve hava almayacak şekilde örtün. (Başta dinlendirdiğimiz için daha dinlenmesine gerek yok) hemen açmaya başlayacağız. İstersenin hamurunuzu bu aşamada da dinlendirebilirdiniz. Yoğurur yoğurmaz bezelere ayırın ve dinlenmeye bırakın..



Yanınıza küçük bir tepsi yada servis tabağı alıp yağlayın.Her bezeyi servis tabağı büyüklüğünde açıp üzerine yağ sürün



Tüm bezeleri bu şekilde, aralarına yağ sürerek üst üste koyun. Yine dinlenmeye bırakacağız. Bir kahve yapıp için, bir arkadaşınızla kamera açıp sohbep edin (ki şu günlerde sıkça yaptığımız bir şey) yada her hangi bir işinizi aradan çıkarın :) 
Hazırsanız en zevkli kısmına geliyoruz , işte çarşaf böreği ismini buradan alıyor. Geniş bir alana ihtiyacınız var. Masanız yeteri kadar büyük değilse, yere çarşaf serip bu işlemi çarşafın üstünde devam edin. 



Hamuru masanızın ortasına alıp elinizle kenarlarından çekerek açıyorsunuz. Korkmayın nadiren yırtılsada önemli değil. Zaten sararak kapatacaksınız yırtılmış olan yeri. Düzgün yuvarlak bir şekilde açmış olmanız da gerekmiyor. Çok yamuk olan yerleri , fazla çıkıntı yapıyorsa içeri doğru katlayabilirsiniz. İç malzemesini eklerken , peyniri pırasalı harcıma karıştırmadım. Hemen üstteki fotoğrafta gördüğünüz gibi üzerine serpiştirdim. 









Hamuru sıkmadan, avuç içinizle yuvarlayarak tamamlayın. Gevşek rulo elde etmek gerek. 



İsterseniz malzemeyi hamurun her tarafına serpiştirmek suretiyle de sarabilirsiniz. Ben bu türlü bir tane yaptım. Tercihim diğerinden yana oldu. 

Sonrasında 2 türlü tepsiye dizebilirsiniz. Birincisi benim yaptığım gibi sarmal. İkincisi ise köşeli tepsiye kol böreği gibi yerleştirmek. 
Üzerine yumurta sürmeyi sevmiyorum ben. Aralarına sürmek için hazırladığım yağdan sürdüm. Sadece z. Yağı da sürebilirsiniz. Yada yumurta. Tercih size kalmış. 

180 dereceye ayarlanmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. 

Anlatımı uzun olsada inanın bana çok pratik. Ve keyif alarak yapacağınız bir börek. 




Yapacaklara kolaylıklar diliyorum. Afiyet olsun 
İnstagramda da evdekimadamm ım :)

1 yorum:

  1. Bloguna bir com adres satın alda artık kurtul şu blogspottan bitaneem

    YanıtlaSil

Ziyaretiniz için teşekkürler ..