30 Mart 2014 Pazar

KİYMALİ PİRASALİ KOL BOREGİ (el acmasi)










Merhaba hanimlar,
Uzun zamandir yazmiyordum bloguma.bunun bir kac sebebi var, cok yogunum ve yaz geliyor oldugu icin her sabah yusuf yusuf sesleriyle uyaniyorum :)) bu sebeple mutfaga pek ilismek istemiyorum acikcasi.

Hamur islerine asik biri olarak,bugune kadar el acmasi borek yapmamis olmamda ilginc dogrusu.kac zamandir aklimda olmasina ragmen kismet buguneymis.

Et obur bir aile olmamiz sebze tuketimimizi neredeyse sifira indirdigi icin,aklimda ki "pirasayi nasil yedirebilirim?" Sorusuna cevap "Elbette kiymayla :)" olarak geldi.. 

İc harcini nasil yapacagim belliydi fakat hamurun hazirlanmasinda bir kac sekil aklimda oldugu icin netten fikir edindim.kendimden de eklediklerimle sonucta gercekten istedigim gibi citir citir bir borek oldu...artik konuya girsem diyorum. 





Malzemeler
4 su bardagi un
1 cay bardagindan 2 parmak eksik sivi yag
1tatli kasigi tuz
2 corba kasigi yogurt
3 corba kasigi sirke
1 su bardagi ilik su

•••bezeleri acarken un ve nisasta kullanilacak
•••125 gr tereyag ve yarim cay bardagi sivi yag da acilan bezelere surulecek.

İc malzemesi;
3 tane pirasa
300-400 gr dana kiyma
Yarim cay bardagi sivi yag
1tatli kasigi biber salcasi

••• ic harcini peynirli yada ispanakli da yapabilirsiniz.

Uzeri icin 
2 yumurta sarisi
biraz sivi yag

Hazirlanisi;
Su haric tum malzemeyi yogurma kabiniza alip,suyu azar azar ekleyerek ele yapismayan bir hamur elde edin.(ben tam olarak 1 su bardagini kullanmadim.)

Hamura parmaginizi bastiginizda hamur geri geliyorsa hazir demektir.

Ardindan hamurunuzu bir posete koyup buz dolabinda 1 saat dinlendirin.

Bu sirada ic malzemeyi hazirlamaya baslayin.kiymayi ve ince ince dogranmis pirasayi ayni anda kavurun.pirasa burada sogan gorevi gorecek.suyunu cekip iyice kavrulunca sivi yagi ve salcasini ekleyip karistirin.ve sogumaya birakin.

Ben ic malzemeyi baya baya abarttigim icin sanirim bu hafta boyunca yemek zorunda kalacaz 😂😂 ama merak etmeyin size olcuyu az verdim☺️

Dinlenen hamurunuzu elinizle uzun bir rulo haline getirip 15 parcaya bolun


•••Tereygini eritip sivi yagla karistirin ve bir kenara birakin..

Boldugunuz parcalari biraz nisasta ve biraz un serperek acin. (Nisasta hamurun daha kolay acilmasini saglayacak.)
 •••isterseniz ayri bir yerde nisasta ve unu esit olarak karistirip (yarimsar cay bardagi yeter) o sekilde kullanabilirsiniz.

Actiginiz hamurun yarisina yag surup diger yarisini ustune katlayin 

Tabii hamurun yuvarlak acilmis olmasi ve katlandiginda D seklinde olmasi gerekiyordu :))) fotografta ,benim hamur acmadaki harikulade becerimi de gorebilirsiniz :)) ic harcini da D nin duz olan kismina yerlestirip, kenarlarindan biraz bukerek enli bi sekilde katlayin.elde ettiginiz uzun parcayi tam ortasindan kesip yagli kagit serdiginiz tepsiye yerlestirin.

hamura surmek icin hazirladigim tereyag ve sivi yag karisimdan arttigi icin yumurta sarisina o karisimdan ekledim.eger artmazsa mutlaka sivi yag ile karistirip oyle surun.aksi halde uzeri citir sitir degil 
Lastik gibi olur..
175 derecelik firinda pisirin. 
       AFİYET OLSUN :) 





2 yorum:

Ziyaretiniz için teşekkürler ..