24 Mayıs 2019 Cuma

YUMUŞACIK HAMBURGER EKMEĞİ TARİFİ

 

   Efenim, zamanın behrinde ,nur içinde yatsın, büyük büyük anneannem 3.Şanlı Tuğba Osmanlının tencere yemeklerinden sıkılınca yurdun 4 bi yanında tellallarla en iyi ekmeği yapabilecek fırıncılar aranır. Ama hiç biri anneannem Şanlı 3.Tuğba’nın hayalindeki ekmeği yapamayınca iş başa düşer ve tarifi geliştirir. Fast-food kültürünün başlangıç noktası buna dayanır...
   Bu değerli ve kıdemli tarifi sizinle buluşturup, önümüzdeki nesillere dek ulaştırmayı bir borç bilirim. Yumuşacık,ev yapımı hamburger ekmeği tarifine başlıyorum.


NELER GEREKLİ
*1 sb ılık süt
*1/2 sb ılık su
*1 paket instant maya (5.5gr)
*1 yk dolusu bal (bal yerine şeker de olur)
*1 silme tatlı kaşığı tuz
*75gr oda sıcaklığında tereyağ (eritmeyin.oda sıcaklığında yumuşamış olacak)
*4 - 4,5 sb un (unu kontrollü ekleyin) 
*üzerine sürmek için biraz ballı su) 
*üzeri için susam yada istediğiniz tohum (çörek otu,chia,ay çekirdeği içi vs vs)

NASIL YAPIYORUZ
*yoğurma kabına suyu ve sütü ekliyoruz
*mayayı,balı,tuzu da ekliyoruz
*1 sb unu ekleyip üzerine tereyağını da koyduktan sonra 1 su bardağı daha ekleyip yoğurmaya başlayın.
* kalan unu da ekleyerek ele YAPIŞAN yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. 
***söylediğim gibi unu kontrollü ekleyin. Ben 4,5 sb kullandım ama unun çeşidine göre daha az yada biraz daha fazla eklemeniz gerekebilir. 
*yoğurma kabınızın ağzını streç filmle kapatın ki hava alıp kurumasın.Sıcak ortamda  mayalanmaya bırakın.
*mayalanan hamurunuzu elinizle bastırıp gazını alın ,bir iki tur yoğurun. 
*hamuru 4 e bölün ve her parçayı da 2 ye bölerek toplamda 8 parça elde edin. 
*Bu sırada fırınınızı 190 derecede açın ısınsın
*Bezeler yaparak yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinde bir 10 dk daha mayalanmaya bırakın (bu sırada tepsinizin üzerini yine streç filmle örtün)
*tepside mayalanan hamurunuzun üzerine ballı suyu fırçayla sürüp susam serpin. (Üzeri daha çok kızarsın istiyorsanız yumurta sarısı da sürebilirsiniz,azıcık pekmezle suyu karıştırıp onu da sürebilirsiniz)



Benim ekmeklerim 35 dk da pişti. Siz fırınınza göre ayarlayın :) 



 
***fotoğraflarda filtre yoktur, farklı ışıklarda çekilmiş halleridir. 
 
Yapacaklara kolay gelsin.. yapar ve beğenirseniz yorumlarınızı benimle paylaşın . Çok mutlu olurum. Beğenmezseniz paylaşmasanız da olur :D

Beni instagram da @evdekimadamm olarak bulabilirsiniz.


Fotoğrafın kusuruna bakmayın ,hamburgerimi yaptıktan sonraki iç görüntüsünü de paylaşmak istedim :)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ziyaretiniz için teşekkürler ..