2 Mayıs 2020 Cumartesi

EKŞİ MAYALI FOCACCİA



   Hazır ekşi mayam varken ve meşhur İtalyan ekmeği Focaccia ortalığı kasıp kavuruyorken neden ekşi mayalı focaccia yapmayım dedim ve instagramda karşıma mayamekşi hesabında ekşi mayalı focaccia tarifi çıktı. Tesadüflere inanmam :)) 
Biraz araştırmaya girdim 750g kanalında bir ekşi mayalı focaccia tarifi daha çıktı karşıma. Tam bir derleme oldu. Biraz da kendi yorumlamamla. Gerçekten nefis bir focaccia çıktı ortaya. Ekşi mayayla yapılan hamur işleri hazır mayayla yapılan hamur işlerine kıyasla bir tık daha sert olur. Ama bu dokuyu ve lezzeti sevenler için aranılan şeydir zaten. 
Çok uzatmadan tarife geçiyorum

NELER GEREKLİ
550 gr beyaz un
410 gr ılık su (30 derece)
100 gr ekşi maya 
10-12 gr tuz
20gr zeytin yağı
Ayıklanmış ve halka doğranmış zeytin (seviyorsanız)
Üzeri için ne istiyorsanız ; kekik,biberiye, kiraz domates...vs vs

NASIL YAPIYORUZ
Mayayı suyun yarısıyla inceltin
Unun tamamını ve tuzu ekleyip yoğurmaya başlayın.
*ben makinede yoğurdum 
Suyun geri kalanını da ekleyip homojen bir hamur elde ediyoruz. 
Son olarak zeytin yağını ekleyip tüm hamura karıştığından emin olunca karıştırmayı bitirin.
Bu aşamada isterseniz buzdolabına kaldırıp kalan işlemleri ertesi gün yapabilirsiniz. 
Yağladınız çukur bir kaba hamuru aktarıp,1 saat dinlenmeye bırakın ..

1 saat sonunda ekşi mayalı hamurumuza katlama işlemi yapıyoruz. Ekmek yaparken yaptığımız gibi. Zarf şeklinde katlamalar yapıyoruz. Yağlı kabından çıkarmadan nazikce hamurun bir ucundan tutup germe yapın, hamuru 4 köşe olarak düşünün ve her köşesinden tutup germek suretiyle katlama yapın. Bu işlemi her yarım saatte bir 4 kez yaptın. Bekleme sırasında hamurunuz hava almasın. Üzerini kapatın. 4. Ve son katlamadan sonra fırın tepsinizi bolca yağlayın ve hamuru olduğu kaptan fırın tepsisine aktarın, hamur kabındayken altta kalan kısmı üste gelecek şekilde. Yani düz ve gergin kısmı üste gelecek. Ben bu aşamada poşetle kapatıp buz dolabına kaldırdım. Saat geç olmuştu. Sabah hamurumun oda sıcaklığına gelmesini bekleyip, tepsiye yaydım. 





Parmaklarınızı yağlayıp tırnak pide yapar gibi hamurda çukurlar oluşturun. Zeytinleri ekleyip hamura gömün. Kiraz domates ekleyecekseniz onları da gömün. Üzerine kekik ,biberiye ne istiyorsanız serpin ve 230 derecede önceden ısırdığınız fırında kızarana kadar pişirdim. Sanırım 40 dk sürdü.


 
 NOT: Focaccia yaparken mutlaka zeytin yağı kullanmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ziyaretiniz için teşekkürler ..