31 Ekim 2014 Cuma

FIRINDA YOGURT MAYALAMA

Merhaba balli lokmalar,
Hazir yogurdun gonlumdeki yeri apayri ama ev yogurdunun onemi de goz ardi edilemez...
Hemen aciklayayim:yogurtlu salatalar,antreler kesinlikle hazir yogurtlarla daha kivamli daha leziz oluyor.
Gel gelelim yemeklerin yaninda yada tahilli gevreklerle yapilan diyet kahvaltilarinda ve ozellikle bebeklere,cocuklara yedirilecekse kesinlikle ev yogurdu...!!
Bagisikligi guclendirmesi,sindirimi kolaylastirmasi baslica faydalari... Bu durumda ev yogurdu hazir yogurdu döver mi döver :)))
Peki neden yogurt mayalama degil de fırında yogurt mayalama? Cunku yogurdumuzu firinda mayaladigimizda agzini kapakla kapatmadan etrafini sarip sarmalamadan direk firina koyuyoruz.orada hem hava almiyor hem karanlik ortamda mayalanmis oluyor...firini kesinlikle calistirmiyoruz yada onceden isitmiyoruz...


NE GEREKLİ;
2 litre tam yagli sut (fransadakiler icin marketlerde yogurt reyonlarinlaki litrelik frais sütlerden)
2 corba kasigi dolusu mayalik yogurt (hazir yogurttan maya biraz risk,bazen yogurt sünen bir kivam alabiliyor,mumkunse evde mayalanmis bir yogurt bulmak maya icin)
2 silme cay kasigi seker
1 fiske tuz

NASİL MAYALİYORUZ;
•Sutumuzu ocaga alip,sekerini tuzunu atip iyice kaynatiyoruz
***eger kaymakli bir yogurt istiyorsak;kaynama sirasinda sutun tasmamasi icin,uzerini baglayan kaymagi bozmadan kenarindan aciyoruz ama karistirmiyoruz.
•guzelce kaynadigindan emin oldugumuz sutu ocaktan alip ilimaya birakiyoruz
•sutun sicakliginin mayalanma kivamina gelip gelmedigini anlamak icin;serce parmagimizi sute batirdigimizda parmagimiz icinde kalabilecek fakat ayni zamanda da yakacak kadar sicakligi hissediyor olmaliyiz.
•ayri bir kapta mayalik yogurdumuzu kaynattigimiz sutten 1-2 kasik alip özüyoruz ve kaynarken kenarini actigimiz kaymagin ordan döküp,kaymagi bozmadan kasikla biraz karistirip firina koyuyoruz.(eger kaymaksiz bir yogurt istiyorsaniz bu noktada uzerini baglayan kaymagi tamamen alabilirsiniz.
•6 saat sonra yogurdumuz hazir..firindan alip hoop buz dolabina ...

***yogurt mayalandiktan sonra uzerine cift kat kagit havlu sererseniz daha kati kivamli bir yogurt olacaktir...
                                       
                                             AFİYET OLSUN :)

                   


                  

3 yorum:

  1. Eline sağlık hamarat madamım...

    YanıtlaSil
  2. fırını herhangi bir dereceye getiriyor muyuz yoksa soğuk fırına mı atıyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba,hayir kesinlikle firini calistirmiyoruz...

      Sil

Ziyaretiniz için teşekkürler ..