1 Kasım 2014 Cumartesi

PROFİTEROL

Merhaba hanimlar,
Gunun postu profiterol...aslinda blogumu ilk actigim zamanlarda ekledigim ilk postlardan kendileri ve fakat geriye donup baktigimda gerek fotograflarini gerekse anlatimimi biraz degistirerek guncellemek istedim :) 
yapimi hic oyle buyuk maharet gerektiren birsey degil emin olun..evet kabul ugrastirici ve cok zaman aliyor ustelik ozellikle bebekli anneler icin vakit ayirmasi zor gorunuyor.fakat profiterol balonlarinizi onceden pisirip derin dondurucuya attiginizda geriye sadece dolgu kremasini yapip iclerini doldurmak kaliyor.cikolata sosunu zaten hazir kullaniyoruz O.o 


                    

Hadi baslayalim...


NE GEREKLİ;

5 yumurta
Yarim paket tereyağ/margarin
1 su bardagi su
1fiske tuz
1fiske seker
1,5 su bardagi un
Vanilya

DOLGU KREMASİ İCİN;
1lt süt
7 corba kasigi seker
3 corba kasigi un
2 corba kasigi nisasta
Vanilya
2 corba kasigi kadar tereyag

Uzeri icin;
Hazir cikolata sos

NASİL YAPİYORUZ;
•suyu ve tereyagini ayni anda kucuk bir tencereye koyup ocagin altini açıyoruz
tuzu ve sekeri de atıp tamamen eridikten sonra ununu ve vanilyayi eleyerek ekliyoruz
 •hizli bir sekilde ortaya toplayincaya kadar karistirip ocaktan aliyoruz
•hamur ılındıktan sonra (cok degil,sadece ocaktan ilk aldigimiz o sicakligini kaybetsin yeter) 
•yumurtalari teker teker kirip mikserle cirpiyoruz yani bir yumurtayi kirip iyice cirptiktan sonra 2.yi kiriyoruz,2.yi de iyice cirpip 3.yu...bu sekilde tum yumurtalari kirip cirpiyoruz
Yumurtalari kirip cirparken hamur miksere dolanabilir hatta yukari kadar cikabilir.panik yok :) mikseri kapatip hamuru asagi indiriyoruz.homojen bir karisim elde etmek o kadar uzun surmuyor zaten.yumurtalari hamura iyice yaymis oldugunuzdan emin olun yeter:)

Sonra yagli kagit serdiginiz firin tepsisine cay veya tatli kasigini olcu olarak kullanip kasik kasik tepsiye diziyoruz...
Sıringa kullanmak isteyenler kullanabilir.

***siringa kullanarak hamurlari tepsiye dizdikten sonra parmagimizi suyla islayip tepede olusan sivrilikleri bastiralim.bu islem pisme sirasinda sivri kalan yerlerin cabuk kizarip yanmasini engeller...


                          

Onceden isitilmis 180 derecelik firinda uzerleri hafif kizarana dek pisiriyoruz..nazli bir hamurdur arada firini acmamakta fayda var.balon haline gelmis hamurlarimiz sönebilir dikkat! 

İclerinin bos oldugunu goreceksiniz..


Profiterol balonlarimiz firinda piserken kremayi hazirlamaya baslayabiliriz.

•Karistirma kabimiza sutu ve unu ekleyip cirpma teli yardimiyla karistiriyoruz
•ayri bir yerde nisastayi su veya sutle erittikten sonra sutun icine ekleyip ara vermeden karistirmaya devam ediyoruz
•sekerini de ekleyip koyulasana dek karistirmaya devam...
•kapatmaya yakin vanilya ve margarini de koyup ocaktan aliyoruz...

***topaklanma olmasa bile ben yine de kremayi mikserle cirpiyorum.kremamizi sicakken hamurlara doldurmak hem akiskan oldugundan hemde elinizi yakacagindan zor olacaktir.ılınıp hafif katilasana dek beklemenizi tavsiye ederim.

tatli kasigi yada siringa yardimiyla icleini dolduruyoruz...
         
          Cikolata sosunu da pisirip uzerlerine dokuyoruz...




                AFİYET OLSUN :)

Sunum önerisi;
İsterseniz cikolata sosunu hazirlayip; profiterollerinizin ustune dokmeden,sofranizda ayri bir soslukta sunabilirsiniz.... 



2 yorum:

  1. Ellerin dert görmesin en az profiterol kadar tatlı madamım...

    YanıtlaSil
  2. Sıkma torbası olarak ne kullanıyorsunuz acaba benimki tabiri caizse cortladı son kullanımımda:)

    YanıtlaSil

Ziyaretiniz için teşekkürler ..