5 Kasım 2014 Çarşamba

AŞURE




Merhaba hanimlar ,
Bugun muharremin 12. Asurenin ,4. Gunu ben bu yaziyi ne zaman tamamlarim ve siz ne zaman okursunuz bilemiyorum :) Bu mubarek ayda Allah (cc) yapmis oldugumuz ibadetlerimizi kabul etsin insallah...

Bu post aslinda asure tarifi degil,"ben asureyi nasil yaptim" postu,bir fikir alisverisi postu..umarim faydali olur...




Asure yapmaya bir gece onceden baslamak gerekiyor.malum,mutfagin agir toplari bakliyatlar asurede bas rolde :))
         




NELER KULLANDİM;
1 Buyuk boy kase dolusu bugday (dögme)
Ayni kasenin yarisi kadar haslanmis nohut
Ayni kasenin yarisi kadar haslanmis fasulye
1 corba kasigi pirinc
300 gr kuru kaysi
3 avuç kuru üzüm. 
1 corba kasigi süt
1 corba kasigi zemzem suyu (evde vardi ekledim sifa niyetine)
1 elma rendesi
1 limon kabugu rendesi
1kg a yakın seker (onu damak zevkinize göre ayarlayın)
1 fiske tuz
2 corba kasigi dolusu bal
1 çay kaşığı zerdeçal

NOT: pişirdiğim bakliyat (dövme,nohut,fasulye) çok fazla gelince o karışımdan koca bir kase ayırıp derin dondurucuya attım.geri kalan malzemeyi kalan bakliyata ekleyip öyle pişirdim.

NASİL HAZİRLANDİM (bir gun once)
•Bir gece once bugdayi(dogmeyi) yarim saat 40 dk kadar pisirdim.uzerini 3-4 parmak gececek kadar kaynamis su ekleyip sabaha kadar sismeye biraktim.
Ertesi gun bugday neredeyse tum suyu cekmisti...obur bugday :)
                           
•Ayni anda fasulyeyi de ertesi gun pisirmek uzere suya isladim.
•haslanmis nohut derin dondurucumda oldugu icin onu islamadim.bu noktada eger sizin haslanmis nohutunuz yoksa onu da islamalisiniz.

NASİL PİSİRDİM (ertesi gun)
• fasulyemi pisirmek uzere duduklu tencereye aldim.
•bugdayin altini yakip kaynamaya biraktim
•icine haslanmis nohutlarimi ve pirinci ekleyip malzemeler yumusayana kadar kaynattim
•karistirirken uste cikan nohut kabuklarini bir kevgir yardimiyla aldim
                       
•fasuleyelerim iyice pismis oldugundan onu ve elma rendesini en son ekledim
•limonu rendeledim,sütü,zemzemi de ilave ettim..
•ayri bir tencerede kayisi ve uzumleri yumusayana kadar pisirmistim.suyunu ayirip asureye dahil ettim..

***suyu ayrica icildi :)

•tum bunlari yaparken su isiticisinda devamli su kaynatip ihtiyac gordukce ekledim.
•kivami muhallebi gibi olmali,akiskan...soguyunca yeterince katilasiyor merak etmeyin...
•son olarak bali ,sekeri ve tuzu ekleyip 10-15 dk kaynattiktan sonra ocaktan aldim...
                  
ve kaselere pay ettim :) 
•nar,antep fistigi ve cevizle susledim...

NOT: arzuya gore kuru incir,karanfil,hurma da koyabilirsiniz..sekerini damak zevkinize gore ayarlayin :)
                AFİYET OLSUN :)
     
                   



****POSTUMDA FARKLI ZAMANLARDA YAPTIĞIM FARKLI GÖRSELLER KULLANDIM :) 


2 yorum:

Ziyaretiniz için teşekkürler ..