12 Ekim 2014 Pazar

HALKA TATLİ

Selam guzeller,

Ev yapimi halka tatliyi sevgili Elif ablamin ellerinden yedigim gun asik olmustum..ve  o gunden beri hazirlari asla bunun yerini alamadi...hemen tarifini aldim ama acikcasi yapmaya cesaret edemedim,ustelik deli gibi sevdigim halde.kizartma isi gozumde buyuyordu;elimi yakarim,hizli hareket edemem,telas yaparim zannediyordum.oysa hic oyle olmadi..

tarife ekledim,cikardim ve sonuc gercekten harikaydi ..ailece hastasi olduk :) inanin cok hafif ve yemesi cok keyifli..ustelik yagda kizartmayi iskence olarak goruyorsaniz:inanin patates kizartmaktan bile kolay bu tatlilari pisirmek :) 

Hazirlamasi da cok zahmetsiz.ben hamuru ve serbeti hazirliyorum istedigimiz zaman kizartip taze taze yiyoruz.
   

•hamuru kaldikca guzellesiyor...

MALZEMELER;
4 yumurtanin aki
1 su bardagi süt
1 su bardagi irmik (en ince boyu)
1/2 su bardagi sivi yag
1 pk kabartma tozu
2 su bardagindan bir parmak eksik un
1 fiske tuz

Kizartmak icin sivi yag

••ben tam tersini de yapiyorum.yani 1 su bardagi un aldigi kadar irmik :) oda cok guzel,daha citir citir oluyor ama irmik en kucuk boydan olmali ...

SERBETİ İCİN
2 su bardagi seker 
2 su bardagi su 
1 corba kasigi limon suyu


NASİL YAPİYORUZ;

•yapmaya serbetinden basliyoruz ki onu bi kenara sogumaya birakalim.
•tum serbet malzemelerini bir tencerede 2-3 tasim kaynatip ocaktan aliyoruz.

•ayri bir kapta yumurta aklarini ve tuzu biraz cirpip diger malzemeleri de ekleyip cirpmaya devam ediyoruz.

•unu ekliyOruz,kek hamurundan daha koyu kivamli bir hamur olmali...hamurun kivami oyle olmali ki; ucu yildiz siringa kullanacagimizdan hamur siringanin ucundan cikarken sekil almis olmali.eger hamurunuz siringadan cikarken sekilsiz cikiyorsa unu az olmustur.bunu kizartirken de anlayabilirsiniz.sekli bozulmadan kizariyorsa unu yerindedir :)

Tatlilara sekil vermede kullandigim siringa ve ucu fotografta gorundugu gibi
Bu ucla tamamen halka tatli sekli cikiyor....

HADİ PİSİRELİM;

Siringamiza bir kasik yardimiyla doldurdugumuz hamurumuzu iyice isinan yagimizin icine halkalar yapiyoruz.

•burada dikkat etmemiz gereken;sünen ve kolay kopmayan bir hamur oldugundan halkayi birlestirirken bir catal veya bicak yardimiyla hamuru koparip,halkanin bitisini saglamak..

Halkalarin bir tarafinin iyice kizardigindan emin olduktan sonra diger tarafini da cevirip kizartiyoruz..pisen halkalari soguk serbetimizin icine atip bir iki cevirdikten sonra aliyoruz.

•burada halkalarin serbetin icinde kalma suresini,serbetini ne yogunlukta istediginize gore uzatip kisaltabilirsiniz..


bu sekilde tum hamuru yada bir miktarini kizartip geri kalanini buzdolabinizda muhafaza ederek ,can istedikce kizartip yemek suretiyle kaldirabilirsiniz..

Benim 1 haftaya kadar denemisligim var.tupperware de tam bir hafta hamuruma hicbirsey olmadi.baska kapakli kutularla 3 gune kadar denedim..o da bisey bence :) simdi sizi bu citir citir tatlinin bir kac gorseliyle bas basa birakiyorum....
                               AFİYET OLSUN






2 yorum:

  1. En bi sevdiğim... Bu kadar klay olacağını tahmin etmiyordum doğrusu. Eline sağlık canım halkalı şeker madamım. :)

    YanıtlaSil
  2. Aaay blogunuzun temasina bayildim cok guzel gule gule kullanin.

    YanıtlaSil

Ziyaretiniz için teşekkürler ..